Azurna obala, Italija, Slovenija - I deo


Tragajuci za inspiracijom francuski umetnici su pocetkom XX veka krenuli put Francuske rivijere. Azurna obala im je pružila jarke boje, bujnu vegetaciju i sunčane predele.


U zaledju Azurne obale je Provansa - predeo koji inspiriše i kupuje na prvi pogled. Plavo nebo iznad zlatno žutih polja suncokreta i žitarica, brežuljci pod vinogradima, živopisni gradovi i sela, zeleni masljinjaci i polja "plavog zlata" - lavande, sve poznati pejsaži sa Van Gogovih slika.                








Odluka je pala - kreće se na putovanje na kome će se obići Code d'Azur, Severna Italija i Slovenija. Naravno, kao sto sam u prethodnom blogu napisao, pripreme za putovanje traju više meseci, a praćenjem sajtova za rezervaciju smeštaja na svakih nekoliko dana uštede mogu biti i stotine evra samo za jedno putovanje.


Pošli smo u jedno prijatno junsko jutro. Cilj prvog dana putovanja je bilo mesto u Srbiji - Zasavica, specijalni rezervat prirode u blizini granice sa Hrvatskom. Zasavica je jedno od poslednjih izvorno očuvanih močvarnih područja i kažu jedino mesto gde se čuvaju i gaje stare rase domaćih zivotinja. Prema keltskim kartama na Balkanu zmajevi su ziveli na osam mesta, a jedno od njih je i ovo.


Zasavica je svetski poznata i po jednoj aktivnosti- muži magarica i par specijaliteta - magarecem siru i proizvodima od mangulice. 

Posle lagane i relativno kratke vožnje stižemo u ovaj prirodni rezervat. Smeštaj nam je u okviru Vizitorskog centra. Taj centar, kao i farme magaraca i drugih domaćih životinja su u vlasništvu Pokreta gorana Srbije.

Odmah po raspakivanju idemo na ručak i to na navedeni specijalitet - gulaš od mangulice, a koji je i jedino jelo koje je toga dana bilo u ponudi u restoranu u okviru ovog centra. Inače mangulica je nastala tako što je u XIX veku knez Miloš poklonio madjarskom grofu Jozefu Arcduku odredjeni broj svinja rase šumadinka. Ukrštanjem šumadinke i madjarskih sorti nastala je mangulica. Zbog izuzetne skromnosti i otpornosti mangulica je bila popularna u Vojvodini i Madjarskoj sve do pedesetih godina XX veka.

A šta reći za gulaš. Prste da poližeš, a pogotovo mi gurmani koji volimo jake ukuse.

Ljubazni konobar nam priča da je muža magarica atrakcija i da skoro svakodnevno dolaze grupe nemačkih turista koji prisustvuju tom činu i obilaze prostorije u kojima se potom pravi magareći sir. Cena kilograma tog sira je neverovatanih 1000 evra, sto znaci da je 1 gram 1 evro. U ekskluzivnim restoranima na zapadu cene za ovaj specijalitet su naravno višestruko više. Razlog za takve astronomske cene je što je za kilogram sira potrebno 25 litara svežeg mleka, a magarica daje do 0,2 litra mleka dnevno. Koga zanima neka izračuna koliko je potrebno dana da jedna magarica da mleka dovoljnog za kilogram sira. Inače cena litra mleka je 40 evra. Na moje pitanje konobaru da li je probao taj sir on odgovara da jeste, ali da su njemu svaki trapist, edamer, gauda ukusniji. Dakle, ko voli neka izvoli.

Posle kaloričnog i ukusnog ručka penjemo se na kulu Vizitorskog centra odakle se pruža pogled na rukavac i farme i pašnjake vlasništvo Pokreta gorana.

Na ovoj fotografiji se vidi i turistički brod koji plovi po ovom rukavcu, ali nismo imali sreće da se sa njim provozamo jer plovi samo vikendom.

Šetamo po pašnjacima, a deca su oduševljena što mogu da se igraju sa domaćim životinjama i maze ih. Posebno ih je oduševio jedan mali umiljati magarčić.
.
Uveče šetamo selom Zasavica, koje iako je na mačvanskoj strani u svemu podseća na ušorena vojvodjanska  sela. Nalazimo jednu prodavnicu koja je još uvek otvorena i u njoj neko kupuje pivo, neko sok, a neko se hladi sladoledom.

Za večeru su na meniju suvomesnati proizvodi od mangulice, a šta bi drugo. Ženski deo porodice se najede od par parčića, a muški reguliše ostatak.

Sve u svemu prijatan dan u prirodi i da nije bilo komaraca koji su nas u večernjoj šetnji izmasakrirali sve bi proteklo idealno.

Uz kreket žaba utanjamo u carstvo snova spremni da se upustimo u dalje putovanje u srce Evrope.




                                                                                                                          nastaviće se.......

Коментари

Популарни постови са овог блога

Metsovo, Krf, Parga - III deo

Metsovo, Krf, Parga - II deo

Metsovo, Krf, Parga - I deo