Pripreme za putovanje

                 


Svako putovanje, a pogotovo ono u sopstvenoj režiji zahteva dobar i precizan plan i dobru organizaciju. Naravno da ne trebate isplanirati svaki sat u svakom danu, ali neke smernice morate imati. Kada podjemo od pretpostavke da u kasnu jesen, zimu i rano proleće nećete, ili ćete retko ići na putovanja sopstvenim vozilom, onda zaključujemo da je taj period upravo onaj koji treba iskoristiti za organizaciju i plan putovanja. Koga to mrzi i kome to ne predstavlja zadovoljstvo, već opterećenje i obavezu, taj i nije za avanturu ovakvog tipa i neka se drži turističkih agencija.                                                                                                          
 

                 
Moj savet je da se prvo odabere zemlja ili oblast koju želite posetiti, odnosno destinacija gde želite letovati. Zatim se proučavaju  mape, čitaju forumi i raznorazni članci da bi se saznalo kroz koja mesta prolazite na putu ka krajnjoj destinaciji, gde se možete odmoriti, prenoćiti, šta posetiti, videti i doživeti. Mesta za odmor svakako ne trebaju biti obični moteli pored puta, već se smeštaj treba tražiti u zanimljivim mestima, u mestima u blizini istorijskih lokaliteta i sl. 

Ja ne volim noćnu vožnju i gledam da putovanje isplaniram tako da na odabranu usputnu destinaciju stignem najkasnije do 15-16 časova da bi se, posle kraćeg odmora, moglo krenuti u laganu šetnju i obilazak. Takodje, kod pripreme putovanja vodim računa da dnevno ne prelazimo više od 700 km ukoliko se vozi auto-putem i 400-450 km ukoliko nema auto puta. Ide se na odmor i u svakom kilometru puta trebate uživati.


Kad se utvrdi mapa puta onda se kreće na rezervaciju smeštaja. Ja lično koristim Booking i sa tom platfotmom imam najbolja iskustva. Tu trebate biti uporni i svakih par dana, ili makar jednom sedmično, vršiti pretragu, jer se dešava da se iznenada pojavi izuzetno povoljan smeštaj. To sve zahteva par minuta posla, a uštede mogu biti ogromne (primera radi desilo mi se da na Azurnoj obali, pored Kana, nadjem apartman koji je za 50% jeftiniji nego slični na istoj destinaciji). Na Bookingu koristim opciju besplatnog otkazivanja do odredjenog perioda, upravo iz ovog razloga jer i od boljeg ima bolje.
                                                                                    
Za putovanje trebate imati i pouzdanu navigaciju, ali se na nju ne smete potpuno osloniti. Trebate prethodno razmotriti kuda planira da vas vodi, pa utvrditi da li eventualno ima i drugih puteva na kojima je manja gužva i sl. Treba unapred usnimiti potrebne mape i redovno ih ažurirati. Takodje i cene goriva variraju od države do države pa nije loše da i to imate u vidu. Poznato je da su benzinske pumpe na auto putevima skuplje od onih u naseljima. I cene putarina trebaju biti stavka koju ćete ukalkulisati. Morate se informisati i da li je u odredjenim državama sistem vinjeta, pa ako jeste saznati gde se kupuju, gde se lepe, ili se uopste ne lepe. Sve ove informacije ćete uz mali trud naći na raznim sajtovima. 


Kada su sve ove pripreme obavljene na red dolazi i finalni pregled vašeg vozila (pregled vozila pre puta). Naravno, pretpostavka je da imate iole pouzdano i udobno vozilo. Tu nije najbitnija godina proizvodnje već da je vozilo redovno i kvalitetno održavano, da ga dobro poznajete. Za svaki slučaj treba imati i polisu nekog putnog osiguranja. Ja redovno uzimam osnovnu polisu Europ Assistance koju prodaje jedna naša osiguravajuća kuća i sa njima imam odlično iskustvo jer mi je njihova pomoć jednom (srećom samo jednom) bila potrebna. Polisa osnovnog osiguranja košta samo 15-tak evra  i važi godinu dana. Obuhvata pomoć na putu u vidu popravke sitnijih kvarova, a u slučaju većih kvarova besplatan prevoz do servisa, smeštaj ako se popravka vozila ne može obaviti istog dana i svašta nešto. Male pare za veliku sigurnost.  
 
Ne zaboravite ni zeleni karton za države za koje je potreban. Sto se tiče medjunarodne vozačke dozvole o tome se na forumima mnogo diskutuje. Ima slučajeva da su je nekima i trazili. Košta 3000 dinara i važi 3 godine. Takodje male pare za bezbrižan put.   

Može Vam izgledati da su sve ove pripreme opširne i zamorne, ali imajte na umu da to sve nećete obaviti za dan ili dva već u mesecima ili nedeljama koje prethode putu.

Kad ste sve ovo završili i odštampali potrebne turističke vodiče putovanje može da počne!!!  Odmor počinje od onog momenta kad sednete u kola i krenete!!!     




                          




Коментари

Популарни постови са овог блога

Metsovo, Krf, Parga - III deo

Metsovo, Krf, Parga - II deo

Metsovo, Krf, Parga - I deo